Какво да правим при магнитни бури

Какво да правим при магнитни бури

Магнитните бури не представляват сериозна опасност, но могат да направят по-сложен живота на някои хора, особено на тези със здравословни проблеми. Метеочувствителните хора трябва да обърнат повече внимание на начина си на живот по време на магнитна буря. Тя се случва средно по 5-6 пъти годишно и може да продължи няколко дни. През тези дни се препоръчва предприемането на мерки и избягването на някои неща, с които предстои да ви запознаем. 

Какво представлява магнитната буря?

Ние живеем в магнитосфера, защото планетата Земя има определено магнитно поле. Тя е изложена на поривите на слънчевия вятър, който е съставен от слънчева плазма, тоест заредени частици, намагнетизирани от междупланетното поле. Този поток е много интензивен и образува магнитосфера. На местата близо до полюсите потоците на слънчевия вятър попадат в магнитосферата и образуват пръстеновидни токове около нашата планета. Тези токове създават изменения в магнитното поле на Земята. Това е причина за сиянието на атмосферата близо до полюсите, което е по-познато на хората като полярно сияние. Магнитната буря може да започне внезапно или бавно. Тя се променя, като има сезони и дневни вариации.

Как реагира човешкият организъм при магнитна буря?

Освен в Космоса, в нашия организъм също има заряди, например червените кръвни клетки. Кръвният поток също тече в магнитно поле, затова, когато има промени в космическото магнитно поле, някои от капилярите реагират на тези изменения. А тези кръвоносни съдове са навсякъде в нашето тяло. Възможно е по време на буря еритроцитите да се слепят и човек да няма директен кръвен поток, а прекъснат. Всеки орган в нашата система има свой собствен ритъм на работа, а когато настъпи геомагнитна буря, тя нарушава този ритъм. Магнитните бури засягат сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната, нервната система.

Как реагират различните хора на магнитните бури?

Здравите и младите хора може и да не разберат, че е имало магнитна буря. Някои от тях не усещат абсолютно никакво въздействие. Но тези, при които се наруши сърдечният ритъм, могат да имат усложнения (тахикардия, брадикардия, аритмия). Може да е трудно за такъв човек да диша, ще се чувства отпаднал и т.н. Но тези неща могат да се облекчат, чрез прием на предписани от лекар сърдечни лекарства. Хората, които са сериозно болни и имат нарушения на сърдечно-съдовата система могат да бъде силно засегнати по време на магнитна буря. Преживелите инфаркт или инсулт трябва да вземат мерки за състоянието си. Възрастните хора, които са над 70 години, също са по-податливи на въздействията на геомагнитната буря. Принципно, най-уязвими са тези с проблемна сърдечно-съдова система и с хронични заболявания.

Какво може да причини магнитната буря?

Магнитните бури могат да предизвикат редица неприятности: главоболие, мигрена, сърцебиене, болки в опорно-двигателната система, повишен холестерол, обостряне на хронични заболявания, резки промени в кръвното налягане, безсъние или сънливост, гадене, дискомфорт в стомаха, световъртеж, нарушение на равновесието, умора, депресивни състояния, раздразнителност, апатия, меланхолия, тревожност, разсеяност, ниска концентрация, остра негативна реакция на ярка светлина и силни звуци, слаба работоспособност. Установено е, че геомагнитните бури могат да предизвикат инфаркт и инсулт, но това е изключително рядко.

Има ли връзка между магнитните бури и самоубийствата?

Изследователи са сравнявали всеки ден нивото на геомагнитна активност с броя на самоубийствата. Те са открили, че промените в електромагнитното поле на Земята значително увеличават броя на случаите на самоубийства. Ако трябва да сме точни, пет пъти повече хора решават да сложат край на живота си по време на магнитна буря.

Какво да правите, за да облекчите въздействието на геомагнитната буря?

 • Консултирайте се с лекар, ако имате влошено здравословно състояние и хронични заболявания. Той ще увеличи дозата на лекарствата ви или ще изпише други, които ще ви предпазят от по-сериозни проблеми.
 • Прекарвайте повече време на чист въздух сред природата и не се претоварвайте. Избягвайте тежката работа и стреса. Намалете стоенето пред телевизора, компютъра и телефона, особено преди лягане. Не бързайте и не правете резки движения. Може да правите разходки.
 • Отдайте се на почивка, сън и внимателна грижа за себе си, но не забравяйте активния живот и спортуването. Осигурете добър баланс между двете. Може да отидете на минерални бани, СПА, сауна и т.н.
 • Ако имате хипертония, трябва да пиете повече вода и да намалите солта, защото тя задържа течности, което води до повишаване на кръвното налягане.
 • Ако имате хипотония, препоръчва се да приемате неща, които повишават тонуса на съдовата стена. Можете да вземете тонизираща тинктура от лимонова трева.
 • Следете кръвното си налягане по-редовно. Възможно е да ви причернее заради спад или недостиг на кислород. За да избегнете припадък или инсулт, осигурете необходимия контрол.
 • Яжте повече плодове, зеленчуци, билки и фибри. Избягвайте пърженото, мазното, храните с нишесте, алкохолните напитки и тютюнопушенето. Поинтересувайте се относно здравословното, лекото и балансирано хранене, защото то е много важно по време на магнитна буря.
 • Пийте успокоителни, аспирин, магнезий и билкови чайове от лайка, мента, малина, маточина, валериан, мащерка, шипка.
 • Намалете пиенето на силни чайове и кафета.
 • Не предприемайте пътувания, избягвайте шофирането и отложете взимането на важни решения.
 • Осигурете си добър прием на кислород, дишайте дълбоко и недейте да стоите в задушни помещения. По време на магнитна буря може да страдате от липса на кислород, а това от своя страна води до световъртеж, умора и други неприятни неща.
 • Можете да си направите контрастен душ, тоест да редувате топла и студена вода по време на къпане. Ако сте по-издържливи, можете директно да пробвате само със студена.
 • Обърнете внимание на вашите близки, които страдат от психични заболявания. Грижете се за тях и засилете контрола над приема на нужните лекарства. Следете тяхното поведение по време на геомагнитна буря, за да предотвратите възникването на проблеми.
 • Бъдете информирани кога точно ще има магнитна буря и колко време ще продължи, за да приложите всички горепосочени мерки навреме.