Симптоми при магнитни бури

Симптоми при магнитни бури
Симптоми при магнитни бури

Магнитните бури могат да причинят доста дискомфорт на голям брой хора. Те предизвикват главоболие, мигрена, сърцебиене, болки в ставите, повишен холестерол, обостряне на хроничните заболявания, безсъние или сънливост, световъртеж, нарушение на равновесието, слабост и загуба на тонус, депресивни състояния, раздразнителност, апатия, меланхолия, разсеяност, намалена концентрация, остра негативна реакция на ярка светлина и силни звуци, слаба работоспособност и производителност.

Кой трябва да внимава повече по време на магнитна буря?

Особено податливи на влиянието на магнитните бури са възрастните, хронично болните, хипертониците, хипотониците, пациентите със сърдечни, дихателни, неврологични и психични заболявания. Трябва да знаете, че през период на магнитна буря честотата на инцидентите на работното място се увеличава, както и пътнотранспортните произшествия. Установено е, че през този период хора с нестабилна психика могат да бъдат подтикнати към самоубийство. Според статистика, броят на суицидните действия се увеличава 5 пъти.

Какво представляват всъщност магнитните бури?

Магнитните бури представляват изригване на големи количества плазма от Слънцето. Това е съпроводено с изхвърляне на голямо количество енергия – светлина, топлина, електромагнитни вълни. Заредените частици се носят бързо в пространството и когато достигнат магнитното поле на Земята причиняват смущения в структурата му. Но трябва да имате предвид, че не всяко слънчево изригване причинява магнитни бури на Земята. Друго интересно нещо е, че магнитните смущения са по-силни около полюсите.

Магнитни бури и нервна система

По време на магнитни бури се образуват агрегати на кръвните клетки, което означава, че кръвта се сгъстява. Поради това се влошава обменът на кислород, а от това най-много страдат мозъка и нервните окончания. Също така, нарушава се мозъчното кръвообръщение. Вегетативната нервна система реагира най – бързо, а вие усещате изпотяване, сърцебиене, гадене и стомашен дискомфорт. От досегашни данни става ясно, че вторият ден на магнитните бури е най-опасен за здравето на хората. Когато магнитните бури се съчетаят с повишено атмосферно налягане, инсултите зачестяват. Когато се понижи атмосферното налягане, се увеличават инфарктите. 

Магнитни бури и високо кръвно

По време на магнитна буря може да имате скокове и спадове на кръвното налягане. Резките промени са характерни в този период. Добре е стриктно да следите състоянието си, за да нямате допълнителни здравословни проблеми. Може да направите допълнителна консултация с лекар, който да ви каже как да преминете по-лесно през този по-труден за вас период.

Колко хора се влияят от магнитните бури?

Има статистика, че на магнитните бури реагират около 50-70% от населението на света. Някои хора получават дискомфорт 1-2 дни преди бурите, а други по-време на протичането им. Но трябва да имате предвид, че около 40% от населението могат да се адаптират или да сведат до нула реакциите си към магнитните бури.

Какво да направите, за да облекчите влиянието на магнитните бури?

Не можете да се предпазите напълно, но можете да облекчите неприятностите. За целта, по време на магнитна буря се препоръчват активности – практикуване на спорт, разходки на сянка и чист въздух, и други, но без претоварване. Консумирайте повече леки за усвояване храни, например плодове и зеленчуци. Избягвайте мазното ядене, въглехидратите, алкохола, цигарите и следете здравословните си показатели. Пийте достатъчно вода, сокове, чайове от лайка, маточина, малина, валериан, мента, мащерка, шипка. Отдайте се на почивка, сън и на грижа за себе си. Не се претоварвайте на работа, отложете взимането на важни решения и избягвайте стресови ситуации. Не правете резки движения и ставания, за да избегнете замайването и по-силното главоболие. Препоръчително е да не пътувате и да не шофирате. Ако имате здравословни проблеми, най-добре е да се заредите с нужните лекарства. В случай, че аспиринът не е проблемен за вас, можете да вземете половинка за разреждане на кръвта и намаляване на риска от сърдечни и съдови проблеми. Можете да използвате успокоителни на билкова основа, ако чайовете не ви помагат.