Какво да се пие при магнитни бури

Какво да се пие при магнитни бури

Магнитните бури са неприятни за всеки, който има здравословни проблеми, особено хронични заболявания и сърдечно-съдови нарушения. Бурите причиняват задух, сърцебиене, тревожност, разсеяност, апатия, намалена концентрация, раздразнителност, меланхолия, умора, главоболие, мигрена, гадене, слаба работоспособност, депресивни състояния, болки в ставите, повишен холестерол, световъртеж, безсъние или сънливост, остра негативна реакция на ярка светлина и силни звуци. Геомагнитната буря може да причини инфаркт и инсулт. Тя е в състояние да наруши функциите на храносмилателната, дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система. Доказано е, че магнитната буря е причина за много самоубийства, които се увеличават през този период. Има безброй съвети за това как може да намалите въздействието на магнитните бури и да се предпазите в максимална степен от тях. Но ние ще се съсредоточим върху това какво може да пиете и какво е добре да избягвате.

Какво представляват магнитните бури?

Магнитните бури представляват навлизане на слънчеви частици в земната атмосфера. Тези частици са парченца слънчева лава, които понякога идват, благодарение на слънчевия вятър. Както на всяка една планета от Слънчевата система, така и на Слънцето има вятър. Той донася слънчевите частици и енергия на Земята, които пък от своя страна предизвикват магнитни бури. 

Защо това действа на човешкия организъм?

Кръвният поток в човешкия организъм тече в магнитно поле, каквото има и на планетата Земя. Когато има промени при нея, това може да се отрази също на нашите органи и системи. Някои от капилярите реагират на измененията, а тези кръвоносни съдове са навсякъде в тялото ни и това няма как да не се отрази. Всеки един орган в нашия организъм работи по свой собствен начин, но когато настъпи магнитна буря, тази работа се нарушава.

Кои хора трябва да бъдат по-внимателни?

Както споменахме по-нагоре, хората с вече възникнали здравословни проблеми трябва да следят кога ще има геомагнитна буря. По-възрастните хора, особено тези над 70 години също трябва да следят състоянието си. Препоръчва се да се консултирате с лекар, който може да увеличи дозата на лекарствата ви или да ви даде допълнителни. Някои от тях могат да бъдат на билкова основа. Хипертониците и хипотониците трябва внимателно и редовно да мерят кръвното налягане, защото магнитната буря може да причини резки скокове. Хората с нарушен сърдечен ритъм, преживелите инфаркт или инсулт също трябва да обърнат повече внимание на здравословното си състояние.

Какво се препоръчва да се пие при главоболие?

Има четири неща, които можете да пиете срещу главоболие. Първото е инфузията от мента, която се прави с една лъжица от билката и с една чаша вряла вода. Трябва да престои така за половин час, а след това да изцедите чая. Съветваме ви да пиете инфузията сутрин преди закуска и вечер преди лягане. Пийте бавно, на малки глътки. Второто нещо, което помага при редовни силни главоболия е сокът от касис. Можете да го пиете три пъти на ден. Третото нещо е една супена лъжица жълт кантарион, който трябва да се свари във вода и да се прецеди. Препоръчително е и той да се пие по три пъти на ден. Четвъртото ефективно лекарство срещу болки в главата по време на магнитна буря е копривата. Запарете една супена лъжица листа от коприва в една чаша вряла вода. Филтрирайте с цедак и добавете пчелен мед. За честотата на пиене дневно важи правилото за трите пъти.

Какво да пиете преди опасните дни и по време на тях?

Когато знаете, че ще има геомагнитна буря, трябва да се подготвите добре. За съжаление все още не са измислени хапчета за такива случаи, затова трябва да действате с това, което имате под ръка. Пийте достатъчно вода, сокове и увеличете приема на магнезий. Продуктите със съдържание на мелатонин ще облекчат стреса и нервното напрежение. Може да си осигурите хидратация с плодове и зеленчуци, ако не сте големи фенове на водата. Важно е да избягвате алкохолните напитки, силните чайове и кафетата.

Какво да пият хората със специфични здравословни проблеми?

Хората, които са склонни към проблеми със сърдечно-съдовата система, може да пият половин аспирин, както и поливитамини с микроелементи, защото те разреждат кръвта и намаляват риска от сърдечни и съдови нарушения. При ниско кръвно е подходящо да се пият неща, които повишават тонуса на съдовата стена, например екстрат от женшен, златен корен или тинктура от лимонова трева. Ако имате повишена тревожност, раздразнителност, нарушение на съня, препоръчва се пиенето на успокоителни. Може да пробвате да преборите тези неща с чайове от лайка, маточина, валериан, мента, мащерка, шипка, малина. Но ако това не помогне, обърнете се към вашия лекар.