Магнитни бури – началото на ноември 2022

Геомагнитна буря ще удари България още в началото на ноември. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Смущение в магнитното поле се очаква да има през уикенда на 5-6 ноември. Изригвания се очакват още на 10, 18 и 25 ноември. 

Първата магнитна буря през ноември ще продължи 6 дни – от 1 до 6 ноември . Основно нейната сила ще бъде 4 Kp, но на 2 и 5 ноември силата й ще достигне 5 Kp.

Календарът за магнитните бури през м. ноември показва петъчно-съботна конфигурация на смутените дни. Преобладаващите жълти цветове означават, че стойностите на магнитното поле няма да се променят значително и наблюдаваните ефекти ще бъдат слаби. С уговорката, че това е само ориентировъчна дългосрочна прогноза, която не отчита възможността за неочаквани, екстремни събития на Слънцето напомняме, че истинските стойности на К-индекса може да се видят в реално време:


Геомагнитна обсерватория Панагюрище:
http://data.niggg.bas.bg/magn_data1/dailymag_bg.php
Прогноза по спътникови данни:
http://data.niggg.bas.bg/kp_for/kp_mod_bg.php

Прогнозата за времето рязко контрастира с геомагнитните явления през ноември. Навън ще е топло и приятно, но хората с мигрена и сърдечни проблеми поне 4 пъти в несеща ще са подложени на изпитания.

Накратко:

Ще се наблюдават геомагнитни смущения в следните дни:

1, 3, 4, 11, 26 ноември – силно влияние на магнитното поле
2, 5, 10 ноември – силно влияние на магнитното поле
12, 16, 17, 24, 25, 27, 28, 29, 30 ноември – слабо или незначително влияние