Магнитни бури за периода 26 септември – 3 октомври 2022

Актуална прогноза за магнитните бури днес и през последната седмица на месец септември 2022 г.

Геомагнитната обстановка е леко променена, заради слънчево изригване има промяна в магнитосферата и индекса Kp достига ниво 4. Засега слънцето е сравнително спокойно, но се очакват силни магнитни бури в началото на месец октомври.

Магнитни бури за периода 26 септември - 3 октомври 2022

По време на магнитни бури по-чувствителните хора може да се чувстват по-зле. Може да започне главоболие и болки в ставите. Появяват се проблеми с кръвното налягане, сърцето и съня, припомнят лекари. Научете повече информация за симптомите при магнитни бури тук.

Дългосрочна прогноза за геомагнитни смущения за 1 месец напред:

Поради завъртането на активни региони на слънцето се очаква да има по-големи смущения и евентуални магнитни бури в началото на октомври месец (първата седмица). Умерено силна геомагнитна буря се очаква в началото на октомври, съобщават от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. Останалата част от месеца се очертава засега спокойна

Магнитни бури за периода 26 септември - 3 октомври 2022

Полярни сияния могат да се видят над северната част на Канада:

Магнитни бури за периода 26 септември - 3 октомври 2022

Вероятността за изригвания от средния по сила клас M е около 20%, а за големи изригвания от клас X е около 5% на ден. Среднопланетарната геомагнитна обстановка над България към момента е спокойна.